Кметът на Тел Авив поздрави Борисов с изпълнение на флейта (ВИДЕО)

Кметът на Тел Авив поздрави Бойко Борисов с изпълнение на флейта. Българският премиер се срещна с българската общност в града. От там предава специалният ни пратеник Петрина Василева.

Пред сънародниците концерт изнесе и Николина Чакърдъкова.

Зала Ихал ха-тарбут беше препълнена с българи.

Борисов заяви: Да бях празнувал в София нямаше да дойдат толкова гости.

Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 хил. евреи в страната през миналия век. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение в Държавата Израел и проведе среща в Тел Авив с представители на българската общност тук.

На нея присъства и кметът на града Рон Хулдаи. Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници, каза още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни. Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения – на нашите и вашите внуци, подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.

Борисов обърна внимание отново, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия. Според него традиционно добрите отношения между двете държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно, за да го реализираме заедно по най-добрия начин.