Кметът на Сопот: Пред хуманитарна криза сме, дори болницата не работи

“Изправени сме пред хуманитарна криза. Над 72 часа нямаме вода“. Това заявява пред „24 ‘часа“ кметът на община Сопот Деян Дойнов. Той разкрива, че дори болницата има проблем да работи.  „Тук има болница, детски градини, училище и комплекс за социални услуги. Няма как да работят в момента”, посочи Дойнов.

Той обясни, че е съпричастен към пострадалите в карловско, но не разбира защо никой не работи по отстраняването на проблема с водата на неговото населено място.

“Ясно ми е, че не можем да се борим с природата, но това не е нормално.

Аз не мога да спра моите съграждани, които смятат да затварят пътища и жп линии”, заяви Дойнов. Според него отговарящите за водата на територията на Сопот не знаят какво трябва да се направи. “Разговарях с областния координатор на ВиК и с главния инженер. Те казаха, че до 3-4 дни ще има вода, но не виждам как това може да стане”, добави кметът.

Вчера жителите на Сопот са организирали протест заради спряното водоподаване, но решение все още няма. “Събраха се пред общината, но аз какъв отговор да им дам, като няма конкретика”, каза Дойнов. Той обясни, че на територията на общината живеят 11 000 души, които в момента се обслужват от водоноски.

Заради проблемите с водата не работи и ВМЗ. По думите на кмета заводът има договори, които трябва да изпълнява, а няма как. “Нали знаете какви неустойки ще трябва да плаща държавата сега”, заяви той. Изпратил е писмо до президента, регионалния министър, министъра на вътрешните работи и главния прокурор, в което настоява да се вземат някакви мерки за пускането на водата.

“И да имаме желанието, няма как да работим.

2 от кабинките във физиотерапията са наводнени, а не виждам и 1% реакция”, каза управителят на болницата в Сопот д-р Стефан Анастасов. Той обясни, че има много наредби и правила, които няма как да бъдат спазени без вода. “Аз не мога да рискувам. Спираме процедурите, изписваме пациентите и това е”, отсече Анастасов.

Според него няма как няколко човека да променят положението на града и докато институциите не намерят решение, болницата няма да работи. “Единствената възможност е вдигаме ръцете и до стената”, заяви той.

Водата в Сопот идва от Христо Даново, което се намира по-високо в планината. По информация на кмета Дойнов всичко в селото е разрушено и няма как чешмите да бъдат захранени от там. “Има и план Б, но трябва някой да вземе мерки”, каза той.

- реклама -