Кметът на София за протестите: Гледката беше травмираща

Кметът на София за протестите: Гледката беше травмираща.

Снощи бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София по време на заявения като мирен протест. Гледката беше травмираща. Това написа кметът на София Васил Терзиев.

Най-грозното е колко много хора бяха ранени. Даже след края на протеста срещах из улиците граждани, които бяха пострадали. Това, което трудно ще заличим, е неприятното усещане от проявената агресия. От това, че протестът остана мирен само на хартия и пострадаха хора“, допълни той.

И уточни, че при съгласуването на протеста „нито една от отговорните институции“ не е дала знак, че се очакват провокации и проблеми. „Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР“, написа кметът.

Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушаваопожарява и чупи умишлено“, съобщи Терзиев.

От думите му става ясно, че по негово нареждане районът е бил напълно възстановен. „Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а служителите им не се прибраха при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите“, информира той гражданите на София.

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след вчерашните събития – счупени или изгорени колчета, контейнери и кошчета, кашпи, стоянки за велосипеди. Опожарен е и автомобил на Общинската полиция. Столичната община ще поиска от организатора на протеста да възстанови щетите по публичната инфраструктура“, заяви Васил Терзиев.

Според него всеки протест е част от демократичния процес на изразяване на мнение. „Участвал съм в протести на демократичната общност, на които хората не се страхуваха да идват с децата си, с домашни любимци, с велосипеди. А след нас дори цветята в алеите оставяхме непокътнати. Въпрос на гражданска съвест и отговорност е да пазим София, за чието облагородяване плащаме всички“, завърши своя пост той.

- реклама -