Кметът на София: Плащаме сметките си сами, не искаме подаяния

Плащаме сметките си сами и не искаме подаяния. Това послание отправи кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си на тържествената сесия на СОС.

„Всяко усилие за София си струва. В дни на противопоставяне, се оказа, че за мнозина е трудно и да изберат страната на софиянци, на тези, които са им дали гласа и доверието си. Политиците виреят лесно в среда на взаимни обвинения. Този климат дава популярност и бърза слава. За града ни обаче времената на делене раждат безвремие и застои. В последната година минахме през такова време, в което подкрепата за градежа отстъпваше пред неясни партийни сметки“, посочи тя.

Тя припомни думи на политици: „София не заслужава“ и „цяла България няма да плаща сметката на софиянци“.

„Искам да го кажа отново и на днешния ден –

София заслужава, заслужава отговорност и решителност.

София плаща сметките си сама и не иска подаяния, а малка част от това, което градът и софиянци изработват и допринасят за цялата държава. За съжаление меките килими в парламента и партийните централи бързо карат някои политици да забравят ходенето по улиците в живия живот“, категорична бе Фандъкова. И обясни, че общата задача е да се защитават проектите на София. „Това никога не е лесно, но винаги си струва. Защото това са проекти, които правят по-добър живота на милион и половина български граждани“, каза пред общинските съветници кметът.

„Градският транспорт на 1,5 млн. души заслужава подкрепа. Отоплението на 1 млн. българи заслужава подкрепа. За 12 месеца цената на природния газ беше увеличена 7 пъти, това не е обикновено повишение, това е исторически рекорд. Да се нарече това софийски проблем е лесно, безотговорно и невярно“, каза още в словото си Фандъкова. Тя е категорична, че единението в трудностите не обезличава, а ни прави по-силни и по-уверени в посоката.

„Софиянци очакват от всички нас в тази зала да решаваме проблеми – да градим и създаваме с надежда и вяра в развитието на София, с любов към хората и с разум и мъдрост в решенията ни. Нека вярата, надеждата и любовта бъдат наши съветници. Пожелавам Ви здраве и успешна работа за доброто на София“, каза още кметът.

И цитира стихотворение на професор Бояджиев:

„Преди нощта да е прибрала своите създания

зад непрестъпните огради на настъпващото утро

преди денят да вкамени сърцето ти

и да забравиш древните предания

е истинският част за милостта към ближния.“

- реклама -