Сеул, кмет, самоубийство, писмо, сексуален тормоз

Кметът на Сеул се самоубил заради обвинения в сексуален тормоз

Кметът на Сеул, претендент за следващ президент на Южна Корея и бивш поборник за правата на човека, отне живота си ден, след като беше обвинен в сексуален тормоз.

Това съобщиха властите днес.

Пак Вон Сун е най-известният политик, замесен в случай на тормоз в Южна Корея, силно патриархално общество, където движението #MeToo доведе до падането от десетки изявени мъже в множество области.

Пак остави извинение в прощално писмо, написано преди самоубийството на ръка с мастило и четка – намерено в официалната му резиденция и огласено от градските власти.

„Съжалявам за всичко. Благодаря на всички, които са били с мен през живота си“, пише той, молейки да бъде кремиран и пепелта му да се разпръсне по гробовете на родителите му. „Съжалявам за семейството си, на което причиних само болка.“

„Довиждане на всички“, подписва той, без да спомене обвиненията срещу него.

Значима фигура в управляващата лявоцентристка партия Демократическа партия, Пак управляваше столицата на Южна Корея – дом на почти една пета от националното население – в продължение на почти десетилетие.

Той спечели три избори, като насърчаваше равенството между половете и социалното равенство и не се отклони от изразяването на амбициите си да замени действащия президент Мун Дже Ин през 2022 година.

Смъртта му настъпи ден, след като бившата му секретарка подаде жалба в полицията – твърди се, че в нея става дума за сексуален тормоз – срещу него.

Според документ, който трябва да е изявлението на жертвата на Пак, която е работила като негова лична секретарка от 2015 г., той е извършвал „сексуален тормоз и е отправял неподходящи жестове в работно време“, включително настоявайки тя да го прегръща в спалнята, прилежаща към кабинета му.

След работа, казва тя, той й изпратил „селфи по бельо и с похотливи коментари“.

Тя допълва, че изпитвала „огромен страх и унижение”.

Полицията потвърди, че има подадена жалба, но отказа да потвърди подробностите.

Смъртта на Пак означава, че разследването автоматично ще бъде закрито.

- реклама -