сн. БГНЕС

Кметът на с. Осина, огнище на COVID-19, пред FN: Искахме карантина след първите трима болни, отказаха ни, днес вече са 23

Село Осина е последното огнище на COVID-19  нас. Само за няколко дни положителните проби са 23. Смята се, че вирусът е пренесен в селото от жена, която се е лекувала в столичната болница „Св. Иван Рилски“, малко след завръщането си в селото е починала. Две отделения в болницата бяха временно запечатани заради установени нови случаи на COVID-19.

сн. БГНЕС

Каква е ситуацията в селото пред FN разказва кметът Славчо Хаджиев. На погребението на жената е имало много хора, наложило се е кметът да ги разпръсне.

– Ясно ли е от кого е тръгнала заразата и дали жената, която се е лекувала в столична болница е преносител?

– Аз не мога да кажа със сигурност, това са предположения. Жената се е прибрала в селото и когато е починала е била погребана, без да бъде тествана. Но такива са предположения на специалистите от РЗИ-Благоевград.

– Всички потвърдени случаи ли са имали общ контактен?

– 23 са потвърдените към момента жители с COVID-19 в селото. Днес се очаква да бъдат взети проби от още 10-15 човека. Случаите в Осина са идентични от рода на починалата и техни съседи. Около 6-7 къщи са засегнати, в тях живеят големи семейства. Има само два случая, които са малко по-отдалечени от къщата на починалата жена.

сн. БГНЕС

Но реално официално първото лице с COVID-19 е медицинско лице в селото, което се е грижило за болната жена. И тя е била контактна с доста лица преди да бъде тествана и да даде положителен резултат.

– В момента колко души са под карантина?

– Има контактни хора, които са в 14 дневна карантина, а тези които са положителните, са с 28-дневна карантина. Общо около 30 човека са под карантина в селото.

– Има ли полицейско присъствие в селото?

– Органите на полицията и на РЗИ имат наблюдения, те следят всички, които са поставени под карантина. Наблюдават ги. Нямаме лица, които са нарушили карантината. В селото има около 650 човека, постоянните жители са 500. Няма струпване хора, спазва се разстоянието. В селото е спокойно.

– Защо искате от РЗИ слагане на цялото село под карантина?

– Ние направихме това искане още когато имаше само три положителни случая. За да не се разпространява заразата. Макар да е трудно и аз и кметът на общината сме поставили пред РЗИ това искане, но те преценяват кога да поставят селото под карантина.

сн. БГНЕС

Вече минаха 20-ина дни от тогава. Нещата вече са доста разширени.

Ние в момента нямаме личен лекар, той е в съседното село и е поставен под карантина. Нямаме и аптека. Затова искаме поставяне на селото под карантина. Но реално ние не можем да поставим сами селото под карантина, това могат да го кажат само специалистите.

– В момента ако някой се разболее какво може да направи?

– Извършва се онлайн връзка с личния лекар в съседното село, някои предпочитат да ходят с личен транспорт до него да искат направление за лечение в болницата в Гоце Делчев например. Други веднага се обаждат на Центъра за спешна медицинска помощ в Сатовча.

– Има ли затруднения с доставките на храни и лекарства?

– На всички, които са под карантина и имат нужда, или някой, който не може да отиде до аптека в съседно населено място – оставил съм моите телефони. Който има нужда се обажда и изпращам хора, които да напазаруват необходимите лекарства. Същото се отнася и за хранителни продукти на поставените под карантина. Някои имат близки и роднини, които ги снабдяват с храна. На останалите – помагаме.

- реклама -