кораб, Вера Су, Камен бряг, замърсяване, вода

Кметът на Каварна: Наложихме частично бедствено положение, за да избегнем екокатастрофа

Частичното бедствено положение в областта Яйлата е въведено заради лошото време и желанието на екипажа да се евакуира, както и заради опазването на околната среда, за да не се случи екокатастрофа. Това заяви на брифинг пред медиите кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

„Работата не спря да върви. Снощи до 2 ч. работата продължи, подготвени сме и за спасяване на хора“, каза кметът на Каварна.
„Работи се по 2 аспекта – недопускане на жертви и проблеми с екипажа. Създадена е готовност за действия с вертолет.

„Не е вярно, че е започнала евакуация на хора от кораба. 9 човека са на кораба. Ако се достигне до необходимост на евакуация тя трябва да бъде не повече от 20-30 минути. Хората могат да се изведат и да им се осигурят прегледи. за да се случи това, е необходимо съгласие на корабособственика. Екипажът е в безопасност и не е необходимо напускането на кораба“, добави областният управител.

„Корабособственикът е уверил, че екипажът е в безопасност и не е необходимо напускането на кораба. В момента екипажът е осигурен с храна и вода, и нямат проблеми“, допълни той.

Трябваше да работим в много лошо време. Липсата на опит и на неподходяща техника не даде възможност да се завърши успешно първият етап на операцията. Не беше сменен грайфера на крана, откъдето се получи изтичането и операцията беше прекратена“, каза той.

„Разработен е план за следващия етап по изваждане на кораба от мястото, където е. Предприели сме мерки, разтоварванането ще се извърши с плавателни средства“, каза той.

Източник: Труд

- реклама -