Бургас

Кметът на Бургас забрани командировките до София

„От днес считаме София за рискова дестинация и съветвам хората да не пътуват до там. Община Бургас спира всички командировки на нейни служители до столицата“, обяви кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Той каза, че е обмислял вариант да бъде затворена магистрала „Тракия“ към Бургас и да се пропускат само автомобили, които не са от зони, в които има доказани случаи на коронавирус. Отправил такова искане до Националния кризисен щаб, но му било отказано.

Медици мерят температурата на пътници, идващи от София и Плевен.

Сформиран е екипи от медицински сестри, които в момента не са на работа в училищата, да измерват температурата на всички пътници, които пристигат в Бургас с автобуси от София и Плевен. Транспортните фирми ще получат забрана за спиране на пътниците на междинни спирки в града. Слизането от автобуса ще става само на автогара Юг и автогара Запад.

На всички адреси в Бургас, където има регистрирани хора с карантина, на входните врати, ще бъдат разлепени обявления „карантина“ с посочен срок на нейната продължителност, съобщиха междувременно от пресслужбата на общината. Хората, които живеят в същото жилище, също са в условия на карантина. Контролът за спазването на карантинните условия ще се извършва от съвместни екипи на полицията и общината.

74 жители на Бургас в момента са под карантина, след завръщането си от рискови държави.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров заяви, че хората под карантина не са диагностицирани като носители на коронавирус. Те и хората, с които живеят, трябва да спазват 14 дневна изолация и после да си продължат нормалния живот.

„Имаме готовност да ги подпомогнем с доставката на необходими за тях продукти. Тази услуга ще се осъществява от служители на Община Бургас. Обръщам се с призив към всички бургазлии да подават сигнали на 112, РЗИ, полицията и Общината, ако станат свидетели на хора, които нарушават карантината“, подчерта кметът.

- реклама -