вода, водата Шумен

Кметът на Ботевград: В язовир „Бебреш“ има вода за бита за 6 седмици

В язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици, съобщи пред БНР кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

„Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, т.е., на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката“, обясни той.

Ако свършат водните ресурси на язовир „Бебреш“, градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението, подчерта кметът. Според него стигне ли се до такава ситуация, последствията „няма да са по-различни от тези в Перник“.

За да се стигне до това положение на водите на язовира, има две основни причини, категоричен бе Гавалюгов и уточни:

„Амортизираната ВиК инфраструктура на „Напоителни системи“ и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от „Басейнова дирекция“.

По думите на кмета този ВЕЦ е изграден, без да има възможност „Напоителни системи“ да контролират неговата работа.

„До този момент никой не се е свързал с мен или с екипа ми за проблемите в Ботевград, каза Борисов при инспекцията на ремонтите в Перник.

„Нямаше да се стигне до този проблем, ако предишните кметове бяха се обърнали към нас. Ботевградският кмет се обяви против водния цикъл, парите от Европа не се усвоиха и сега трябва да плащаме държавни пари. Милиард и 500 милиона седят за подмяна на старата инфраструктура”, заяви още Борисов.

- реклама -