Румен Томов, Благоевград, бизнес, затваряне,
Снимка: БГНЕС

Кметът на Благоевград против нов локдаун на града

Предложените от Комисията за борба с COVID-19 строги мерки в Община Благоевград предизвикаха задочен сблъсък между общинските съветници и кмета Румен Томов.

Той видя в пълното затваряне риск за бизнеса и доходите на хората.

Комисията предложи затваряне на всички обекти за срок от три седмици с изключение на аптеки, банки, хранителни магазини и държавни структури. Предложен беше още и вечерен час за учениците – 20:00 часа.

Крайната мярка е предложена заради тревожния ръст на заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, липсата на свободни легла в лечебните заведения и нарастване на смъртните случаи.

Реакцията на благоевградския бизнес не закъсня – на брифинг пред общината дойдоха и ресторантьори, които заявиха, че обсъжданото затваряне на търговските обекти, ще се отрази много негативно върху икономиката на града.

Кметът Томов категорично заяви, че не одобрява тези предложения и действията на комисията са „необмислени и прибързани“.

„Ние добре разбираме, че ситуацията е много сложна, а заразените са много. Важно е обаче да се знае, че ако Националният щаб, в който има безспорни специалисти и медици, не налага подобни крайни мерки, трябва и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка. Нещо повече, за бизнеса и хората в Благоевград едно подобно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар“, написа кметът в социалните мрежи.

„Когато се вземат такива решения, би трябвало да се направят анализи на епидемиологичната обстановка, на броя на положителните проби и какъв е процентът им спрямо тези на област Благоевград“, каза кметът Томов.

Според него от началото на август процентът на положителните проби е един и същ с този в областта, така предложената мярка трябва да бъде предложена за цялата област и държава.

„Моето лично мнение е, че това ще донесе непоправими последици за бизнеса в Благоевград, а в момента той се движи по ръба на бръснача и стотици ще останат без работа и препитание“, каза още Румен Томов. Той обясни, че при предишното затваряне през март, бизнесът в града се е възстановявал два месеца.

„Ние българите сме царе да създаваме комисии“, категоричен бе Томов.

Той обясни, че в област Благоевград има много положителни проби заради много по-големия брой тестове заради стратегическото ѝ положение на две граници.

- реклама -