кмет

Кмет дари заплатата си за създаването на БГ ваксина

Кметът на Ямбол Валентин Ревански е дарил месечната си заплата от 2300 лева за създаването на българска ваксина срещу COVID-19, съобщиха от общината. Средствата са преведени по сметката на Института по микробиология към БАН, който разработва ваксината и набира финансова подкрепа за предклиничните експерименти на прототипа на родната ваксина.

„Приятели, съграждани, преди няколко дни бях помолен да подкрепя усилията на българските учени от Института по микробиология „Стефан Ангелов“ за създаването на българска ваксина против Ковид-19. Направих го с удоволствие, защото вярвам, че те могат да докажат своя принос към световната наука. Всеки, който има възможност и желание също може да подкрепи дарителската кампания“, заяви Ревански.
От платеното нареждане става ясно, че към БАН са преведени 2300 лв.
Институтът по микробиология към БАН, който разработва българска ваксина срещу Ковид-19, набира средства за предклинични експерименти на прототипа на ваксината. Началото на дарителската кампания бе обявено на 22 февруари на сайта на Института по микробиология „Стефан Ангелов“.
В поканата, отправена от Института и публикувана на техния сайт, е посочено, че о т месец май 2020 г. екип от лаборатория „Експериментална имунология“ към Институт по микробиология – БАН, в колаборация с екипи от Медицински университет- София и The Department of Chemistry – University College London, разработват прототип на епитопна нано-капсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2 , причиняващ световна пандемия. Проектът е финансиран от Институт „Пастьор“ – Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия. Такава е и целта на това финансиране.

 

- реклама -