Тръмп

Ключови избори в САЩ, вотът ще е тест за президента Тръмп

Гражданите на САЩ гласуват днес на междинни избори за Конгрес, в които залог е коя от двете големи партии ще контролира законодателството. Вотът се възприема и като проверка на одобрението към политиката на президентът-републиканец Доналд Тръмп.

Американците ще изберат всички 435 конгресмени и 35 от общо 100 сенатори. Ако постигне мнозинство в Камарата на представителите или Сената, Демократическата партия ще получи значително повече свобода на противодействие на управлението на Тръмп. Към момента Конгресът е под контрола на републиканците.

Според социологическите проучвания, партията на предишния президент Барак Обама е възможно да постигне мнозинство в долната камара, но не и в Сената. Днес американците гласуват и за представители в местните конгреси на различните американски щати.

Самият Тръмп определя изборите като „референдум“ за неговото управление. Според критиците му, изправен пред риска да загуби подкрепата в законодателния орган, през последните седмици Тръмп умишлено мобилизира избирателите си с остри антиимиграционни послания. Същевременно статистиката показва, че партията на действащия президент неизменно губи междинните избори.

В този даден момент това може да означава и започване на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, което действие обаче остана извън предизборната реторика на демократите.

- реклама -