Ангелкова туризъм

Ключова среща в София: Министри на туризма от 30 държави обсъждат сектора, който формира 10% от БВП на ЕС

София ще е домакин на ключова среща на високо ниво на министрите на туризма на страните-членки на ЕС. Форумът утре е под надслов: „Туризъм и икономически растеж“.

Министрите ще обсъдят три кръга от теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай.

Срещата ще се фокусира върху туристическата индустрия като устойчив фактор за
икономически растеж, регионална интеграция и мир.

Участниците ще разгледат развитието на споделената икономика и развитието на регулаторните политики на ЕС, свързани с туризма. Специално внимание ще бъде обърнато на свързаността като фактор, който позволява разширяването на отношенията между хората и нейното положително въздействие върху балканския регион.

Ще бъдат обсъдени политиките на ЕС за интеграция със специален акцент върху сближаването. Участниците ще имат възможност да споделят кратки истории за успеха по отношение на туристически проекти в съответните страни.

Домакин на форума е българският министър на туризма Николина Ангелкова.

В събитието ще участват еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Очаква се в София да пристигнат делегации от близо 30 държави.

Събитието е от най-високия клас „А“, т.е. на министерско ниво, в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.
- реклама -