Бойко Борисов: Партията ни е мила, но държавата е над всичко. Можем да направим кабинет и без избори (Видео)

Борисов и ГЕРБ представят коалиционното споразумение за управление с ПП-ДБ

Борисов събра партията на Национално съвещание. Ротация или избори?

„Партията ни е мила, но държавата е над всичко. Само преди два дни, на 3 март, държавата и народът показаха едно чудовищно ново разделение. То идва от Шипка. Ние като партия спасихме 3 март като национален празник. Вие казахте „Това няма да се случи“, аз го потвърдих. Но нашият председател беше освиркан, от ПП-ДБ никой не се появи, сиреч там се появиха проруските и националистическите партии, пролича си разделението по тази ос, а от другата страна на оста останахме ние, ПП-ДБ и ДПС“ – това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред актива на партията

В зала 6 на НДК са членовете на Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народните представители от партията, областните й координатори, както и кметовете на общини и райони, избрани с листата на ГЕРБ, общинските и районни ръководители на партията.

Първи думата взе Томислав Дончев.

„Днес трябва да вземем важни решения. Няма да правим анализ на ситуацията, в която се намираме. Той е направен вече. Споделяли сме оценката си, ако не стотици, то хиляди пъти. И тя не е ласкава.

Няма да разнищваме въпроса защо стигнахме до тук. Ако върнем календара девет месеца назад ще припомня, че друг вариант нямаше. Наш дълг беше да изведем страната от непрекъснатия цикъл на избори, липса на редовно работещи парламенти, които да правят реформи.

Необходимата отстъпка, необходимата жертва я направихме. Същественият въпрос е дали си заслужаваше. Боя се, че ще дадете еднозначен отговор.

Въпросът е дали имаше логика да дадеш подкрепа на този, чиято единствена цел е да те унищожи? Има ли логика да дадеш почти цялата власт на втория, който е по-малък?

Няма!

Нещо повече – едно правителство съществува не за да му се радваме, а да дава резултати.

Боя се, че друг освен Мария не може да се похвали с резултати“, каза Дончев.

„Аз ги нарекох „измамници с бели якички“ и те всеки ден доказват, че съм бил прав: с „Джемкорп“, с посредниците за газа,

доказват го с всичкия руски петрол, който и сега щяха да купуват, ако не ги бяхме спрели. Денков щял да прави лекция за „почтеността в управлението“ – същият, който тичаше с оставка всеки път, когато искахме да се спре купуването на руски петрол.

С Асен Василев навоюваха дерогация за „Лукойл“. Ей, този почтения Денков. Само в горива дадоха 10 млрд. на Путин, който уби Навални“

Това каза при откриването на Национално съвещание на ГЕРБ Делян Добрв.

На форума председателят Бойко Борисов и ръководството на партията ще представят проекта на споразумение за съвместно управление с ПП-ДБ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

„Доказаха че са измамници, държавата е в застой вече три години.

Теглим кредити, задлъжняване, за да можем да вдигаме социални разходи и да изглеждаме добри. Все някъде ще му излезе края, аз лично се надявам този край да е скоро“, каза той.

„Уважаеми колеги, аз се боя, че ротацията в този ѝ вид към момента е по-скоро безсмислена. Единственото съвършено сигурно е, че нещата не могат да продължават така. Министерски съвет не може да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция“, коментира заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Зам.-председателят на ГЕРБ се обърна към представителите на некоалиционните им партньори от ПП-ДБ с предупреждението: „Хората извън тази зала да ме слушат много внимателно, единствената разлика след няколко месеца ще е, че първият ще е станал още по-голям и по-силен, а вторият ще е станал трети“, предупреди той.

Това управление е изчерпано, но в ГЕРБ сме отговорни, заяви на националното съвещание на ГЕРБ

депутатката Рая Назарян, зам.-председател на парламентарната група.

В словото си тя подчерта, че „няма държава, която да се управлява с меморандум“.

„Ние като опитна, отговорна и далновидна партия, ще положим всички необходими усилия, за да преговаряме и да постигнем едно споразумение за съвместно управление, в което да бъдат ясно разписани целите, принципите“, каза Назарян.

Говорейки за споровете за министерски постове и желанието на премиера Денков да поеме външното министерство, тя изтъкна, че нарочно не нарича премиера Николай Денков академик. „Човек, който загърбва образованието, не заслужава да носи тази титла“, каза тя.

Рая Назарян посочи, че Денков с тази своя претенция е нарушил декларацията, с която той и Мария Габриел преди 9 месеца обявиха съвместното си управление.

И направи извода, че може да се очаква Денков и друг път да не спази обещанието си.

Още по темата:

Асен Василев: Необходимо е споразумение за независими състави на регулаторите преди ротацията – Flashnews

Политолог: Ротация ще има и тя ще е базирана на писмено съгласие по основните приоритети – Flashnews

- реклама -