торите

Ключов ден в Лондон – стават ясни кандидатите за лидер на торите

Днес официално ще станат ясни имената на кандидатите за нов лидер на британската Консервативна партия след като в петък Тереза Мей се оттегли от поста. Мей ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер до избора на неин приемник.

От 12 до 19 часа българско време претендентите за лидерския пост на торите трябва да внесат техните кандидатури. До момента устни заявки са подали 11 депутати, но бройката може да се увеличи или да намалее до края на деня.

Основните кандидати вече изложиха своите платформи. Водещият, според анкетите, Борис Джонсън заяви в интервю за „Сънди таймс“, че ще откаже плащането на 39 милиарда паунда от сметката по развода, докато Брюксел не се съгласи на по-добри условия за излизането на Великобритания от ЕС.

Рори Стюърт от умереното крило на торите обвини Джонсън в „самохвално перчене“, с което рискува да „отрови британските отношения с Европа“, по повод на това  му изявление.

Кампанията на Майкъл Гоув пък беше помрачена от признанието му, че е вземал кокаин в миналото.

Доминик Рааб и Естър Маквей се заканиха да закрият парламента, за да не пречи на излизането на страната на 31 октомври без сделка.

При всяко гласуване, като първото е планирано за 13 юни, ще отпада по един кандидат, докато не останат само двама. Очаква се името на новия лидер да стане известно през седмицата, започваща на 22 юли.

- реклама -