Висша лига, Висшата лига, трофей
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Клубовете от Висшата лига ще загубят 500 млн. паунда

Общата загуба на клубовете от Висшата лига заради пандемията от коронавирус ще е около 500 млн. паунда (558 млн. евро). Това са изчислили в“Делойт“.

Според данните на одиторската фирма загубите ще се натрупат от всякакви възможни посоки – намалени пари от ТВ права, билети, спонсори и търговски дейности. „Делойт“ очаква спадът за сезона 2019/20 да е в размер на 1 млрд. паунда. Половината от тази сума няма как да бъде възстановена, дори и ситуацията с пандемията да се подобри.

„През миналия сезон приходите от домакинствата бяха 680 млн, паунда. За този сезон ще бъдат около 350 млн“, обясни Дан Джоунс, директор на „Делойт“ за спортния бизнес. „Но пък очакваме увеличаване на приходите от ТВ права за следващия сезон. От една страна – започва новата сделка, която е с по-високи параметри. От друга част от плащанията за този сезон ще бъдат направени в следващата финансова година. Това може да доведе до сериозен скок“, обясни Джоунс.

Клубовете от Висшата лига се срещат по-късно днес, за да финализират плановете за подновяване на сезона. Късно вчера бяха обявени новите резултати от последния кръг тестове за коронавирус. В тях има една положителна проба от 1213 теста.

- реклама -