Юрген Клоп

Клоп и Гуардиола критикуват УЕФА за новата Шампионска лига

Мениджърите на Ливърпул и Манчестър Сити Юрген Клоп и Пеп Гуардиола изразиха задоволство, че плановете за създаване на европейска Суперлига са пропаднали, но в същото време отправиха критики към УЕФА за новия формат на Шампионската лига. В него ще се играят 10 мача в груповата фаза, вместо досегашните шест. Новият формат на Шампионската лига влизе в сила от сезон 2024/25.

Клоп и Гуардиола обясниа, че здравето на играчите е под риск заради натоварения календар. „Футболистите обичат да играят, но понякога се контузват. УЕФА знае за това, но не ѝ пука. Наистина е твърде много, няма нито една седмица без два мача. Не мога да тренирам играчите, опитвам се само да ги поддържам във форма. Не мога да тренирам нищо с тях, само гледаме видео, нямаме предсезонна подготовка. Винаги когато говорим с УЕФА, те казват, че ще обърнат внимание, но след това мачовете стават още повече. След това идва нов турнир. Може би трябва да поискаме от УЕФА и ФИФА календар с 400 дни в годината“, заяви Гуардиола.

„Не може постоянно да вкарваш нови турнири. Супер е, че новата Суперлига няма да се реализира, но и новата Шампионска лига не е добра. УЕФА ми показа идеята и аз им казах, че не я харесвам. Ще имаме десет мача вместо шест, нямам идея къде ще ги вместим. Никога не питат треньорите, играчите и феновете. УЕФА не ни пита, Суперлигата не ни пита. Винаги искат да играем повече мачове – просто не е възможно. Висшата лига, УЕФА, ФИФА, ние си даваме мнението и няма какво повече да направим. Щом решат да има десет мача повече, тогава ще е така. Шоуто трябва да продължи. Моята работа е да подготвя играчите. Ако Световното първенство стане с 56 отбора, значи ще е с 56 отбора“, заяви Клоп.

- реклама -