Клиниките в Германия няма да приемат българи за белодробни трансплантации

транплантации

Българи, нуждаещи се от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники, защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант. Това коментира пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов.

„Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните-членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. „Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи“.

Отказ имаме и за трансплантации в клиниката в Есен за белодробни трансплантации, допълни още Христов преди отбелязване на Деня на донорството в болница „Света Екатерина“.

На 22 октомври у нас пристига турски трансплантационен екип, за да се запознае с възможностите за извършване на белодробни трансплантации в Университетските болници „Света Екатерина“ и болница „Лозенец“. Такава договорка има и с екип от Хановер.