климатолог

Климатологът Симеон Матев разкрива пред FN: Кои ще са най-топлите дни през май и горещо ли ще бъде лято 2021

Първият ден на май ни изненада с чудесно време, което ще се запази и за Великден. Но, дали целия месец ще бъде такъв. По традиция метеоролозите се въздържат да правят твърде дългосрочни прогнози, но ние всички се вълнуваме и за предстоящото лято. С тези въпроси се обръщаме към климатолога Симеон Матев от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Вече сме на прага на май. С какво време посрещаме този любим на толкова хора месец?

– След като изтърпяхме студовете на март и април, сега е време да бъдем възнаградени. Искам обаче първо да отбележа, че рядко имаме два поредни месеца с температури под нормата. Отворих архива да проверя и се оказа, че от 2003-та не сме имали два поднормени месеца един след друг. И за да сме точни, това не се е случвало повече от 18 години. Така, че май пристига с лятно време и сега ще получим известна компенсация за студовете. Трябва обаче да уточним, че сутрешните температури ще бъдат по-близки до пролетта-между 10, 15-18 градуса. Но, и на 1 и на 2 май дневните температури ще бъдат типично летни между 25-30 градуса. А, в неделя дори и с 2-3 градуса по-високи. Тоест до 32-33 градуса. Само по Черноморието ще бъде по-хладно заради все още студената морска вода, която ще има охлаждащ ефект върху температурата. Там дневните ще бъдат между 20 и 25 градуса. Няма да се мине и без временни заоблачавания, но те ще бъдат за кратко, главно следобед и най-вече над планините.

На мен ми звучи сякаш трябва да извадим летните дрехи и обувки вече. Така ли е?

– Не е лошо наистина да ги приготвим, но и да си оставим нещо по-топло на първа линия в гардероба. Въпреки, че се очертава температурите този май да са около и малко над нормата, след този летен старт на месеца още на трети май от северозапад нахлува студен вятър и ще захладнее. Температурите ще се понижат, но това няма да е ударно застудяване. Например във вторник, когато ще е и най-студения ден от следващата седмица температурите ще са между 17-23 градуса. Заедно с това ще прегърми и ще превали, като към този момент може да се каже, че това ще бъде основно в Южна и в Източна България. След това краткотрайно застудяване, още в сряда ни чака предимно слънчево време. На Гергьовден ще имаме много слънце и топло време с температури до 25 градуса – ще бъде много приятно за разходки, туризъм или хапване сред природата, а защо не и работа в градината и на полето. И така ще продължи времето до 10 май  – предимно слънчево, следобедите тук-там ще се заоблачава и само в планинските райони е възможно да завали.

Всъщност началото на май ли ще бъде най-топлата част от месеца?

– Поне до 15-ти не се очертават те да са по-високи от това. Но, май е 31 дни и какво ще стане до края му трудно може да се каже. Но, според дългосрочната прогноза през втората половина на месеца към 17-19-ти също ще има един по-топъл период. Дали температурите в началото ще са най-високите? Едва ли, защото май е такъв месец, в който началото винаги е по-студено, отколкото края. Защото слънцето продължава да се изкачва на хоризонта, а Земята да се затопля. Последните дни на май ще има условия за валежи и градушки. В периода 23-31 май ще сме свидетели на чести превалявания и по-ниски температури, но това е обичайно за месеца.

Не мога да не се изкуша да попитам и какво лято ни чака?

– Лятото винаги се очаква с оптимизъм. А тази година не само на метеорологичната сцена, но и на политическата. Мога да ви кажа, че ни чака горещо лято и по двете направления. Дългосрочните прогнози са малко хлъзгава материя и никога не се отличават с кой знае колко прецизна точност – не можем да кажем от сега кои дни каква ще е температурата и дали ще вали. Можем да говорим само обзорно. И след тази скоба, мога да кажа, че лято 2021 ще бъде топло и температурите ще бъдат над обичайните за сезона. Очакванията са средно да бъдат с градус, два над климатичните норми. Ако трябва да разбием по месеци, засега изглежда юли се очертава да бъде с по-продължителни сухи периоди и с повече дни, в които температурите ще са по-високи от нормата. Обичайно през летния сезон максималните температури в равнинната част на страната са между 28 и 35 градуса. Сега през юли се очаква този интервал да бъде с 1,2 градуса повече. Отново от днешна гледна точка очакванията са през август да имаме малко повече валежи от обичайното, но това не означава, че месеца няма да е подходящ за почивка и море. И бих искал да споделя още нещо – през последните 30 години, лятото е сезонът, който е претърпял най-голяма промяна в климата на нашата страна. Температурите са се повишили с повече от градус и половина, което е сериозно превишение на нормите. Така, че няма да е изненада ако и това лято е по-топло и запази духа на летата от последните 30 години.

 

- реклама -