климатолог
сн. БГНЕС

Климатологът Симеон Матев пред FN: Идва топъл октомври, но тази зима ще е по-студена от предходните

Пейзажът започна бавно да се променя в златните цветове на есента. През последните дни захладня драстично. Ще продължи ли това и през октомври, който вече чука на вратата ни? Плюс – каква зима ни чака? Всички тези въпроси задаваме на климатолога Симеон Матев от Геолого-географския факултет на СУ  „Св. Климент Охридски“

Първо с какво време изпращаме септември?

– С по-динамично време от това, което имахме през началото на месеца. Защото застудяването, което тече в момента ще обхване цялата страна и новата седмица ще започне с много по-хладно време и октомврийски температури. В понеделник и вторник максималните температури ще са между 16-23 градуса. Освен по-хладно време ще има и превалявания. Те няма да са кой знае колко като количества, но на фона на сушата ще помогнат на стопаните в късните зеленчукови градини да поемат „глътка свеж въздух“ и ще подобри положението на тези, които ще сеят.

На прага сме на октомври – най-есенния месец. Да вадим ли топлите якета или ще е твърде рано?

– Вече може да кажем, че есента „влезе в правата си“, след като на 22 септември дойде и астрономическата есен. А, пък от този уикенд тя настъпи с пълна сила. Да, ще ни трябват по-топли якета, но главно в сутрешните часове. Моят съвет към вашите читатели е да не си прибират все още и летните дрехи, защото октомври ще ни предложи и доста приятни дни, топли в следобедните часове.

Така ли? Кои дни ще са най-топли и кога ще е по-хладно?

– Този октомври ще ни предложи средни температури с около 1.5-2 градуса над нормата. Какво означава това? Нормите за средните температури в страната варират между 11-16 градуса, тоест очакваме през октомври между 13-18 градуса. Но, да не забравяме, че средните температури са разтегливо понятие. Обикновено през този месец сутрин температурите са между 6-11 градуса, а следобед между 16-21. В началото на октомври следобедните температури на места ще достигат до 20-25 градуса. А, около 4, 5 и 6 октомври температурите в топлите части на страната дори ще доближат 30 градуса. Тези 30 градуса разбира се не са както 30 градуса през лятото – те се достигат за кратко, но все пак времето тогава ще си е за по-летни дрехи. Месецът като цяло ще ни предложи по-малко валежи от обичайното, по-съществения превалявания можем да очакваме чак към края на октомври. До тогава ако има валежи те ще са краткотрайни. Най-ниските температури ще бъдат измерени в края на месеца, когато сутрешните температури ще доближат 0 и ще започнем да се замисляме не само за по-топли дрехи, ами направо за кожусите.

Да разбираме ли, че няма да има циганско лято, което знаем започва в края на октомври?

– До сега година без циганско лято почти не е имало и тази година няма да е изключение.

сн. БГНЕС

Наричано още и сиромашко лято, в нашата страна то се наблюдава от края на октомври до дните около Никулден. Защо се нарича така – защото обикновено слънцето грее, но вече не топли така както през лятото. Също циганската работа – уж работим, ама не съвсем. Та, така и слънцето пече, обаче не топли. Тези дни са много приятни както за разходки сред природата, така и за работа на полето, защото сутрин е студено, а следобед можем да разчитаме на приятни стойности на термометрите. Тази година ще си имаме циганско лято, но ноември и декември ще дойдат с едни нормални температури, които обаче на нас ще ни се сторят студени. Това не е нещо необичайно. Но, има време до тогава, нека да се насладим на октомври, когато 2/3 от времето ще бъде чудесно.

Тоест кога да чакаме по-сериозно застудяване?

– Точно след топлия октомври ще дойдат студени ноември и декември. Това не е нещо необичайно, което трябва да ни притеснява.

Но, го казвате така сякаш ще бъде изненадващо студено…

– За разлика от последните няколко години, 2020 ще бъде малко по-различна по отношение на зимния сезон. През последните 3-4 години се намирахме в състояние на „Ел Ниньо“ – това е едно явление, което се наблюдава в Тихия океан, близо до Екватора. До сега то беше добре отчетливо и има научни публикации, че когато сме в период на „Ел Ниньо“, зимата в Европа е лека и не особено студена. Тази година обаче „Ел Ниньо“ го няма и се оформя „Ла Ниня“ – неговия женски антипод. Наричат я още „момиченцето“ в превод от испански. Обикновено при „момиченцето“ има повече зимни и студени дни. Разбира се поради факта, че се намираме в глобално затопляне, зимите от преди 20-30 години едва ли биха могли да се повторят сега. Да, ще вали сняг, ще има тук-там по-силни зимни проявления, но едва ли ще се стигне до зимите, за които са ни говорите нашите баби и дядовци от по 3 месеца „планини“ от сняг. Все пак „Ла Ниня“ ще повлияе на времето и топлите зими, които имахме последните години ще останат в спомените. Но, като казвам по-студена зима, това не означава, че тя ще бъде екстремно студена. По-скоро трябва да се подготвим по-дълги периоди със студено време.

И може би Коледа със сняг?

сн. БГНЕС

– Това е мечтата на 80% от хората в умерения пояс – снежна Коледа. Само, че да не забравяме, че ние не живеем на географски ширини, които гарантират това. По-скоро мога да кажа, че на Коледа няма да има сняг. Но, ако завали това ще бъде един чудесен подарък за всички.

- реклама -