Климатологът проф. Георги Рачев: На Никулден ще е топло, времето се разваля след 8 декември – Видео

Рачев времето климат антарктида
Зимата ще бъде нормална!

Това заяви в студиото на Европа сутрин по телевизия Европа климатологът проф. Георги Рачев.

Имахме една фантастична есен, която завърши ударно със студ. Вчера влязохме в климатичната зима, така че това, което виждаме навън не е нещо необичайно. Факт е ,че зимата в България е по-мека през последните 20 години. Но това не означа, че няма да се прояви по друг начин – ще има сняг, ще има поледица и това е нормално.

Вървим към затопляне, което ще продължи до събота, съобщи още проф. Рачев. На Никулден ще е сравнително топло. Времето ще се развали от 8 до 12 декември. Тогава ще вали много – дъжд и сняг.

Ще прекараме сухи и безснежни Коледа и Нова година, обяви климатологът  като направи уговорката, че е твърде рано  за точна прогноза.

Антарктида е огромен континент, заяви проф. Рачев, по повод експедицията, водена от проф. Пимпирев, която тръгва за ледения континент след седмица.

Имало е години с огромно количество сняг на Антарктида когато условията за пребиваване са били непосилни и много сурови.

Всички държави са вперили поглед в Антарктида – единственото парче земя, което не е разпределено. Там не може да се прави добив или нещо, което може да замърси природата. Само наука! Научаваме неща, които са изненада за нас и се отнасят до собствената ни планета. Ще изследваме биология и зоология и най-вече климат, съобщи Рачев. Там е възможно да се изследват най-дребните промени в природата и как тези промени се отразяват на планетата.

Тепърва климата ще присъства на нашата маса – ще определя цените на горивата, и много други икономически сфери. Това е само началото на един огромен проблем, който трябва да решим заедно, заяви Рачев.