Абу Даби

Климатизирани спирки и златни небостъргачи в пустинята: 15 смайващи факта за Абу Даби

Макар понякога да остава в сянката на Дубай, Абу Даби е най-голямото, най-влиятелното и най-богатото емирство в състава на ОАЕ. Населението е около 3 милиона души, като от тях едва 550 хиляди са коренни жители. Чужденците, които живеят в емирството са основно ангажирани в обслужването на местните или в създаването на различни блага и услуги за тях.

Емирството е разположено върху 67 хиляди км/кв., като това прави около 87% от цялата територия на Обединените Арабски Емирства, които са общо 7 на брой. За сравнение петролните дебити на Дубай се очаква да бъдат изразходвани около 2020-та, докато тези в Абу Даби ще стигнат до 2100 година. По простата причина, че Абу Даби притежава около 80% от петролните залежи в региона на емирствата.

Преди 50 години тук не е имало почти нищо, освен безкрайни пясъци. Днес би било твърде малко да наречем Абу Даби просто един оазис. Ето защо:

1. В столицата има над 50 небостъргача

Някога Абу Даби е проектиран от японския архитект Катцухико Такаши като град за 40 хиляди души. Днес населението надхвърля значително тази цифра, а мястото за живот и работа е ограничено. В тази ситуация – когато имаш много пари най-логично е да строиш небостъргачи. Абу Даби изглежда няма намерение да се бори с Дубай за височината на своите сгради, но пък определно успява да надмине по архитектура братското емирство.

Абу Даби си има своя наклонена кула – Capital Gate, чиито наклон надхвърля 4 пъти този на кулата в Пиза. Небостъргачът е обявен от Гинес за най-наклонената сграда в света – 18 градуса на запад.

Кулите близнаци пък са построени с уникално съоражение, което да пести енергия и да дава сянка в сградата в горещите пустинни лета.

Към прозорците са прикрепени геометрични щори, известни в арабската архитектура като машрабая, които автоматично се включват когато слънцето огрее определена част от сградата.

Абу Даби си има и кръгъл небостъргач – Дирхам, който е кръстен на местната валута и символизира монета.

2. Климатизирани спирки и площади

Не е лесно да се чака автобус при 40-45 градусова жега. Затова в емирството са направили за своите поданици спирки на градския транспорт с климатични инсталации. Климатизирани са и някои от площадите в Абу Даби, като например този пред двореца на управляващия емир.

В крайна сметка представяте ли си колко по-приятно е да маршируваш на официални церемонии под повея на мощна охладителна инсталация?

3. Абу Даби има над 760 км. плажна ивица

В състава на емирството влизат и 216 острова. Благодарение на плитките води тук някога е процъфтявал ловът на бисери. Персийския залив в началото на миналия век бил най-доброто място за перли. Гмуркачите влизали под водата на верижен принцип – всеки от тях оставал в морето по половин минута и давал въздух на ловеца под себе си. Малко преди да открият петрол в залива, този бизнес западнал. 

4. Бащата на газелата

Това е буквалния превод на името на Абу Даби. Няма доказани причини за това, освен предполагаемата популация на газели някога в района на днешната столица. Има и легенда за мъж, който гонел антилопи и елени, когото наричали техен баща. Сведения отпреди 300 години пък разказват, че бедуините наоколо наричали мястото „майката на елените“.

5. Управляващата династия е на власт от 225 години

В Абу Даби няма избори, а най-важните и отговорни постове се предават по наследство. Династията Ал-Нахаян управлява Абу Даби от 1793 година до днес. Преди това векове наред те са били племенни вождове в пустинята. Произхождат от оазиса Ал Айн, където и до днес се намират повечето им дворци и резиденции.

Шейх Зайед бин Султан ал-Нахаян е наричан баща на нацията, защото именно той разрешава добива на петрол и природен газ и започва да строи емирството с огромни мащаби в средата на миналия век. След смъртта му през 2004-та е наследен от най-големия му син – шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян, който е и президент на ОАЕ. Преди няколко години той получи удар и силно ограничи публичните и политическите си изяви. В момента ролята му се изпълнява от неговия брат – коронования престолонаследник на емирството и върховен главнокомандващ на армията шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Oбщото лично богатство на фамилията се изчислява на 150 млрд. долара.

6. Джамията, която ще пребъде

Бялото мраморно чудо носи името “Шейх Зайед” и е кръствено на основателя на Арабските емирства. Джамията е така построена, че практически е неразрушима, което ще я запази през следващите няколко хилядолетия. В нея се намира най-тежкия полюлей в света, който тежи над 9 тона благодарение на пищната му украса от благородни метали и камъни „Сваровски“.

Джамията държи и още един рекорд – за най-голям килим в света. Персийското покривало е поставено върху 5627 кв. м. от площа на мраморния под и тежи 47 тона.

7. Имат министри на щастието и толерантността

Те са ангажирани да предлагат на правителството такива планове и реформи, които да поддържат поданиците щастливи и презадоволени. В ОАЕ също така има и министерство на изкуствения интелект, което подсказва в какви насоки инвестират емирствата. Ролята на премиер се изпълнява от емира на Дубай.

8. Златният хотел за 3 млрд. долара

Емирейтс Палас е една от емблемите на Абу Даби. Разположен на собствена плажна ивица, разстоянието от източното до западното му крило е точно 1 километър! Всичко тук е неподправен лукс и злато. Декорирани със златни плочки бани и тоалетни, кранчета и мивки от благородния метал, най-скъпата нощувка тук излиза около 15 хиляди евро. Хотелът, който има 7 звезди е излязъл като от приказка от „1001 нощи“ със своята типична арабска архитектура и богата декорация.

Тук дори кафето, което се сервира е поръсено със златен прашец, а в тапицериите на меките мебели са втъкани златни нишки. 1000 огромни абажура с камъни „Сваровски“ разпръскват светлина из хотела, който е посторен като място, на което да се събират шейховете на 7-те емирства, когато трябва да обсъждат важни дела. До скоро във фоайето му е имало дори златомат – нещо като банкомат, който срещу определена сума пари е пускал кюлчета.

9. Най-новите модели автомобили първо отиват в Абу Даби

Независимо дали става въпрос за Бентли, Майбах, Ферари или Ламборгини. Много преди да бъдат пуснати в продажба по света, повечето нови коли пристигат в богатото емирство, при това в поръчкови версии.

В Абу Даби се намира и единствения в света тематичен парк на Ферари, в който има 20 автомобилни атракциона. Формула Роса е най-бързото скоростно влакче, което вдига 370 км. само за 6 секунди.

10. И все пак тук още предпочитат надбягванията с камили

Много от коренните жители на емирството, които произхождат от различни бедуински племена са запазили любовта на предците си към камилите и лова със соколи в пустинята. Двугърбите животни се продават като незаменима ценност, като някои от тях може да достигнат дори цената на нова луксозна кола.

За всеки зрял арабин също така е въпрос на чест да притежава поне един сокол, който сам да обучи.

11. Имат си собствен Лувър

Уникалната сграда, която е глътнала над 1 млрд. долара за строителство е дом на творбите на такива автори като Леонардо да Винчи и Ван Гог. Срещу 750 млн. евро Абу Даби взима под наем над 300 експоната от Франция, които излага в своя Лувър.

11. Абу Даби разполага с най-големия соларен парк в света

Tой произвежда 1 177 мегавата енергия на час. Големият проблем е, че пясъка постоянно засипва панелите и това намалява производствените им мощности  наполовина. В момента специалисти от целия свят проучват как да разрешат този проблем.

12. В емирството превръщат солената вода в питейна

Независимо, че се намира насред пустинята, Абу Даби е зелен град, заобиколен от палми. Тук има завидно производство на зеленчуци, а емирството е сред големите износители на фурми. Инвестициите в пречистването на морската вода са огромни, но си заслужават. Използваната вече вода, която отива в канала се „рециклира“ – използват я за поливане на дървета и паркове.

13. Колкото и да е абсурдно внасят пясък

Както е добре известно пясъка е сред най-важните суровини при строителството, което тече непрестанно и с огромни мащаби в Абу Даби. Градът е заобиколен от пясък, но той е крайно неподходящ за строежи – твърде ситен, фин и пропит от морската сол.

Всъщност изграждането на сгради в емирството е изключително голямо предизвикателство не само заради необходимостта от изравняване на дюните – наложило се да бъде израбретен специален бетон, който да не позволява на солта да разрушава арматурните основи на строежите.

14. Mъжете се поздравяват с търкане на носовете

Това е типичен поздрав в държавите от Персийския залив, чието минало се корени отново в бедуинските племенни обичаи. Носът, като център на всяко лице се смята за най-първото нещо, което се забелязва в човека, с когото комуникираме. Потъркването на носовете е израз на голямо уважение и жителите на Абу Даби го практикуват с нескрита гордост.

15. Алкохолът е само с разрешително

В магазините има зони, зад чиито плътни врати се продава пиене. Над тях са поставени огромни надписи, на които пише „Зона забранена за мюсюлмани“. Това трябва ясно да ви подскаже, че на местните им е забранена консумацията на алкохол. Ако сте чужденец, но постоянен жител на емирството трябва да имате нарочно издадено разрешително, което ще ви разреши да си купувате алкохолни напитки. По заведенията и баровете алохола е разрешен само за туристи. Но, не и да се напивате – това е напълно забранено в Абу Даби и ви грози арест и солидна глоба ако се появите навън в нетрезво състояние.

 

 

- реклама -