време, прогноза, есен
снимка: Pixabay

Климатът се променя, Европа може да преживее значително по-мека зима

Расте вероятността Европа да преживее значително по-мека зима от обикновено, а това може да намали търсенето на горива за отопление.

Генерирани данни от Европейската служба за климатични промени „Коперник“ показват минимум 50% вероятност цяла Европа да преживее температури доста над средните между декември и февруари. Страните в ЕС и извън Съюза имат 60-70% вероятност да надхвърлят средните исторически температури от последните три десетилетия, пише Bloomberg.

Във вторник учените от „Коперник“ актуализираха сезонната си прогноза, използвана от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги с цел да се приспособят към затоплящата се планета. Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ с наближаването на зимата и да осигурят известно икономическо облекчение за европейците.

Нашествието на Русия в Украйна тласна цените до рекордни върхове миналата година, допринасяйки за кризата с разходите за живот, с която Старият континент продължава да се бори.

- реклама -