Макрон Йоханис Шенген Румъния договори

Клаус Йоханис на срещата с Еманюел Макрон: Целта на Румъния за присъединяване към Шенген остава актуална

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес след разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че целта на Румъния за присъединяване към Шенген остава актуална.

Това предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

„Предадох на г-н президента, че целта на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство остава актуална“, посочи румънският държавен глава на съвместна пресконференция с Макрон в президентския дворец „Котрочени“.
Той уточни, че Румъния де факто действа като отговорна страна от Шенгенското пространство, солидарна с всички усилия за укрепване на външните граници на Европейския съюз.

„Присъединяването на Румъния би засилило сигурността на Шенгенското пространство и би предало силен сигнал на подкрепа към европейския проект“, подчерта още румънският президент.

На свой ред френският държавен глава заяви, че Румъния има пълното право да иска присъединяване към Шенген.

Той добави, че мигрантската криза не е причина Румъния да бъде държана извън зоната за свободно движение, предаде Ройтерс.

В присъствието на двамата държавни ръководители бяха подписани две декларации и един моморандум.

 

Декларация за сътрудничество между двете страни по европейски въпроси от взаимен интерес беше подписана от румънския делегиран министър по европейските въпроси Виктор Негреску и от френския министър по европейските въпроси Натали Лоазо.
Подписана беше и декларация между френската компания Еърбъс хеликоптерс и румънската ИАР Брашов за удължаване на съществуващия договор между двете компании, както и меморандум за разбирателство между френската компания МБДА и румънската РОМАРМ за наземни системи за противовъздушна отбрана за румънските въоръжени сили.

- реклама -