epa05782394 The Chief of the European Court of Auditors Klaus-Heiner Lehne during a press conference in Warsaw, Poland, 10 February 2017. Polish Supreme Audit Office and European Court of Auditors involved in the air pollution control under the auspices of the European Organisation of Supreme Audit Institutions are meeting in Warsaw. EPA/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT

Клаус-Хайнер Лене, Европейска сметна палата: По време на членството си в ЕС България постигна голям напредък

През последните години, по време на своето пълноправно членство в ЕС, България постигна голям напредък. Това каза Клаус-Хайнер Лене – председател на Европейската сметна палата, който участва на конференция в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС за ролята на Върховните одитни институции за прозрачността в публичния сектор.

„Напредъкът на България може да се провери и се засвидетелства от нашите последни доклади, включително за разходването на средствата в сектор „Земеделие”. 96% са усвоените средства тази година, в сравнение с 95% от предходната година и 75% от предходни години”, подчерта Клаус-Хайнер Лене.

В рамките на изказването си той поздрави председателя на българската Сметна палата Цветан Цветков за постиженията, реализирани през последните години.

„Върховните одитни институции трябва да работят, без да се поддават на натиск от трети страни. Но това не означава, че трябва да работим във вакуум. Ние трябва да си сътрудничим с институционалните партньори, да чуем какво им е необходимо и как може да им помогнем”, подчерта още председателят на Европейската сметна палата.

- реклама -