Клаудия Кардинале – една легенда на 80

Легендата на италианското кино Клаудия Кардинале, партньорка на най-големите актьори на ХХ век, празнува днес 80-ия си рожден ден.

Родената в Тунис италианката ще отбележи юбилея си на сцената на театър „Сан Карло“ в Неапол. Самата тя признава, че това празненство в нейна чест е изненада за нея, тъй като тя същата вечер играе в неаполитанския театър „Аугостео“ в комедията „Странната двойка“ на съвременния американски драматург Нийл Саймън. Идеята за постановката, според нея, принадлежи на режисьора Паскуале Скуитери, с когото дълго време имаше лични и творчески отношения. Той почина през февруари миналата година, и въпреки че двойката отдавна се е разделила, актрисата винаги говори с топлота за техния съюз и посвещава играта си в тази постановка на него.

Дете на сициалианци, на 16 години тя печели конкурс за красота, а наградата е да отиде на филмовия фестивал във Венеция.

Там продуценти и режисьори й правят предложения за роли. Баща й е този, който я убеждава да започне кариера в киното.

Клаудия Кардинале е муза на кинодейци от ранга на Лукино Висконти, Федерико Фелини и Луиджи Коменчини и очаровала публиката със страстния си поглед. Кардинале участва в спечелилия Оскар филм на Фредерико Фелини от 1963 година „8 1/2“.

В своята кариера Клаудия Кардинале има 175 филма, като фестивалите в Берлин и Венеция са отличили нейната работа. На 80 години Клаудия Кардинале признава, че е предпочела да остарее естествено и мрази козметичните процедури.

През октомври 2015 г. Клаудия Кардинале посети България по повод премиерата на филма „Имало едно време един уестърн“ на режисьора Борис Десподов, в който актрисата играе себе си. По време на посещението си тя получи титлата „доктор хонорис кауза“ на Националната академия по театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

- реклама -