Класация: Къде богатите изпират и крият парите си

Каймановите острови са част от британската паяжина от сателити, където Лондон влияе на законите и назначава длъжностни лица, сочи проучване на неправителствената организация Tax Justice Network (ТJN).

Британската отвъдморска територия Кайманови острови, Съединените щати и Швейцария са страните, които най-много помагат на ултрабогати хора да укриват и перат пари.

Мрежата изследва степента, в която правните и финансови системи улесняват укриването на имущество, като анализират закони за предотвратяване на прането на пари, контрола и нивото на финансова активност в някои държави.

„Англо-американската ос на поверителност подхранва корупцията и укриването на данъци“, заяви Алекс Кобъм, изпълнителен директор на TJN.

Проучването установи също, че европейските министри на финансите са поставили Каймановите острови в черния списък на данъчните оазиси, заедно с Панама, Сейшелските острови и Палау.

Разследването определя Каймановите острови, близо до Куба, като център на финансовата тайна, с регистрирани над 100 000 фирми – число, което е по-голямо от броя на жителите.

TJN също критикува САЩ, защото изискват реформи от други държави, а не са направили достатъчно, за да ограничат притока на „мръсни пари“ на тяхната територия. Авторите на проучването предупреждават, че фантомните компании се създават в някои щати на САЩ.

На трето място, според TJN, е Швейцария, с обяснението, че нейната реформа на данъчните тайни дава възможност за обмен на информация с чуждестранни правителства, фокусирани главно върху богатите и по-малко върху бедните.

- реклама -