Ница - ПСЖ
Новата сделка няма да промени ситуацията във Франция- всички ще гонят ПСЖ

Китайци платиха над 1 млрд. евро за френското първенство

Китайската компания Mediapro взриви пазара за телевизионните права за френската Лига 1. Mediapro, чиято централа е в Испания, плати 1,15 млрд. евро, за да излъчва мачовете в периода 2020-2024. Така Canal+, който излъчваше двубоите от 1984-а г. насам, остана с празни ръце. Увеличението спрямо предишния период е с над 60 процента.

Mediapro е собственост на инвестиционния фонд Orient Hontai. Компанията спечели три от седемте лота, включително този за 10-те най-интересни мача от Лига 1. Катарската компания beIN Sports взе един малък пакет. Френският телеком оператор Uliad също взе малък пакет – за първи път в историята си. Два лота все още не са решени.

„Canal+ имаше предложение за всеки един лот и всеки път имаше по-добра оферта“, обясни президентът на Лигата Дидие Кило. „Нямаме намерение да плащаме безумни пари“, обясни изпълнителният директор на компания Максим Саада. Сумата за предишния четиригодишен период бе 762 млн. евро.

Mediapro ще прави телевизия от нищото

Mediapro ще трябва да направи нов канал, за да излъчва мачовете от Франция. Той ще трябва да започне от нищото, защото досега компанията не е предавала срещи от Лига 1. По-рано през месеца фирмата изгуби правата за италианската Серия А, след като съдът в Милано реши, че тя ще направи монопол. Mediapro обаче има правата за испанската Примера.

 

- реклама -