Ливърпул

Китайци дават 925 млн. евро за Ливърпул

Китайски консорциум от фирми иска да купи Ливърпул, като вече е внесъл първоначална оферта на стойност 925 млн. евро, твърди Sunday Times. Кандидат-купувачът е „Евърбрайт“ – финансов конгломерат, който се занимава с финансови услуги, инвестиционно банкиране и др. Компанията е под прекия надзор на китайската държава и всъщност по-голямата част от въпросната сума идва директно от главния инвестиционен фонд на страната.

Настоящите американски собственици от „Фенуей Спортс Груп“ (ФСГ) увериха, че не са готови да разделят с основния пакет акции. Само че наскоро президентът на „червения“ клуб Том Уърнър намекна, че нямат нищо против и други акционери да налеят пари в касата.

Печалба от 300 млн. евро

Предложението от Китай обаче не е за пренебрегване. ФСГ купи Ливърпул през 2010 г. за 400 млн. евро и оттогава компанията е похарчила за клуба около 200 млн. евро. При продажба на предложената от китайците цена това означава печалба над 300 млн. евро. В случай, че въпросната китайска компания влезе на „Енфийлд“, Ливърпул ще стане най-богатият клуб в света.

- реклама -