сн. БГНЕС

Китайският посланик в Израел е открит мъртъв в апартамента си

Китайският посланик Ду Вей беше открит мъртъв в апартамента си в Херцлия, Израел, днес сутринта, съобщава Израел нет. Той беше на 58 години.

Дипломатът е намерен мъртъв в леглото си от своя помощник. Въпреки че причината за смъртта все още не е разкрита, вероятно посланикът е претърпял инфаркт през нощта.

Той бе назначен за посланик през февруари, в средата на пандемията от коронавирус. Преди това е бил посланик на Китай в Украйна от 2016 до 2019 година.

Той е женен, има и син, които са извън страната.

Ду публикува послание за насърчаване на израелците малко след като зае поста, което беше публикувано на официалната страница на китайското посолство във Фейсбук. „Светът е под голямото предизвикателство на пандемията и Израел е засегнат“, се казва в изявлението. „Израелският народ предложи ценна подкрепа на Китай по време на огнището…, сега ние искаме да ви дадем нашата подкрепа в битката срещу болестта.“

В петък той публикува съобщение през уебсайта на китайското посолство, в което отхвърли обвиненията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за прикриване на случаи на коронавирус.

„Ние вярваме, че нашите еврейски приятели не само са способни да победят коронавируса, но и „политическия вирус“, и избират начина на действие, който най-добре служи на техните интереси“, се казва в изявлението.

- реклама -