коронавирус COVID-19, ковид, коронавирус, симптоми,

Китайски учени: Симптоми на ковид се проявяват дори шест месеца след преболедуването

Повечето от хоспитализираните с COVID-19 проявяват поне един симптом дори след шест месеца.

Това са заключенията от голямо проучване, проведено в Китай, за което пише Lancet.

Учените наблюдават над 1,7 хиляди пациенти от болница в Ухан в продължение на няколко месеца. 

Почти две трети от участниците в проучването се оплакват от умора и слабост в мускулите, около една четвърт от проблеми със съня или тревожност или депресия. Колкото по-тежко е протичало заболяването, толкова по-зле са работили белите дробове. Жените съобщават за повече симптоми от мъжете, като средната възраст на пациентите е 57 години (т.е. половината са по-възрастни, а половината са по-млади).

Учените също установиха, че нивото на антителата спада наполовина за шест месеца.

Възможно е тези, които са се възстановили, да могат да се заразят отново, но е рано да се съди за това. 13% от изследваните пациенти са развили бъбречни проблеми. Това е тревожен знак за тези, които имат предразположение към подобни заболявания. Освен това тези, които са били лекувани с кислород в болницата, имат по-слаба белодробна функция, а изследване с томограф показва увреждане на белите дробове.

Според авторите на изследването резултатите показват, че след изписването от болницата са необходими сериозни грижи, а за да се изучат дългосрочните последици от COVID-19 са необходими проучвания с още повече участници. Все още не е ясно колко време ще отнеме пълно възстановяване на тези, които имат симптоми, които продължават месеци, и дали всички ще се възстановят рано или късно.

Предишни проучвания показват, че всеки трети пациент има симптоми в продължение на две до три седмици, един на всеки пет в продължение на поне пет седмици и един на всеки десет в продължение на 12 седмици или повече.

- реклама -