компартия
сн. БГНЕС

Китайската компартия се поздрави за успеха си в битката срещу COVID-19

Лидерите на компартията в Китай се поздравиха за техния „изключителен“ успех в борбата с COVID-19 вътре в страната, преди в Поднебесната империя да пристигне екип на СЗО, който ще разследва произхода на болестта, предаде АФП.

Китай се сблъска с редица критики у дома и в чужбина заради първоначалните си действия срещу вируса, който се появи в централния град Ухан миналия декември. Политбюро на китайкската компартия заяви късно в петък, че ръководството на партията „изигра решаваща роля в довеждането на … Китай до надмощие над редките рискове и предизвикателства през тази година“.

„В критичния момент … Централният комитет на партията предприе дългосрочнен подход … постигайки изключително необикновена слава през тази изключително необичайна година“, съобщи агенция Синхуа, цитирайки изявление, публикувано след двудневното заседание.

сн. БГНЕС

Китай ограничи до голяма степен разпространението на вируса и беше една от единствените големи икономики, които отчетоха ръст тази година. Но Пекин е обвинен, че е прикривал първоначалната поява на епидемията и е допринесъл за разпространението на вируса в международен план.

Във вътрешен план страната се опита да заглуши критиките, като наказа поне осем подаващи сигнали хора. Китайският журналист, съобщил за огнището на Ухан, Дзянг Дзян, е задържан от май и се очаква да бъде съден в понеделник. Дзянг е бивш адвокат, който пътува до града през февруари, за да докладва за хаотичните начални етапи на избухването на болестта, чрез излъчвани на живо материали и критични есета, широко разпространени в социалните мрежи.

Двудневната среща на Политбюро идва малко преди международният екип от експерти на СЗО да пристигне в Китай, за да разследва животинския произход на COVID-19, по време на което ще пътуват до Ухан. Експерт от екипа заяви пред AФП тази седмица, че разследването „не е свързано с намирането на виновна държава или виновна институция“, а с „разбиране на случилото се, за да се избегне това в бъдеще“.

Наскоро Пекин се опита да постави под съмнение произхода на вируса – вестник „Пийпълс дейли” заяви в публикация във Фейсбук в началото на ноември, че „всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е стартирал в Ухан в централен Китай“.

- реклама -