коронавирус

Китайка се разболя повторно от COVID-19 за по-малко от половин година

Китайка на 68 години е с положителен тест за новия коронавирус, шест месеца след като е оздравяла от COVID-19, съобщи в. „Дейли мейл“. Жената, която е на 68 години, е диагностицирана за втори път с COVID-19 на 9 август. Предишният ѝ положителен тест за новия коронавирус е от 8 февруари, излекувала се е до края на месеца. В момента жената отново е под карантина и се лекува.

За повторното заразяване на жената са съобщили и местните власти. Тя е от гр. Цзинджоу, който е съседен на първия епицентър на епидемията – град Ухан.

През юли стана ясно, че лекар от Израел е диагностициран с COVID-19  за втори път.

Това постава отново на дневен ред темата с имунитета срещу болестта. Засега случаите на повторно заразяване не са научно доказани. Някои експерти обясняват тези съобщения с много продължително боледуване или неточни тестове. Други изтъкват, че се случва части от вируса да останат в тялото дори след оздравяване.

Още в началото на пандемията стана ясно, че преболедувалите от COVID-19 вероятно създават само временен имунитет.

Случаи като този обаче поставят под въпрос естествения имунитет. Освен притесненията за повторно заразяване, те насочват, че е възможно някои хора да боледуват много дълго и вирусът да остава в организма им.

- реклама -