Хуауей

Китай заплашва с отговор за действията на САЩ срещу Хуауей

Китай има намерение да отговори на САЩ за забраната за сътрудничество на американски компании с Хуауей, съобщи „Блумбърг“.

„Това е неправилно поведение, на което ще последва необходимият отговор. Законните права и интереси на китайските компании се ограничават, поради което правителството на Китай няма да седи със скръстени ръце“, цитира „Блумбърг“ думите на китайския посланик в Евросъюза. Той също така определи като политически мотивирано решението на Белия дом срещу Хуауей и подчерта, че американското правителство се опитва да попречи на компанията, използвайки административни мерки.

Посланикът така и не уточни как именно Пекин има намерение да отговори на действията на Вашингтон.

Миналата седмица стана известно, че САЩ са взели решение за включване на компанията Хуауей в черния списък заедно със 70 подразделения на корпорацията. В изявление на министерство на търговията по случая се казва, че причина за санкциите срещу Хуауей е „дейност, противоречаща на националната сигурност на САЩ“.

От Google обявиха прекратяването на сътрудничеството с китайския телекомуникационен гигант заради решението на американското правителство. Сега, на устройствата на китайската компания вече няма да се актуализира приложението Android, а следващото поколение смартфони на Хуауей няма да имат достъп до услугите на Google.

- реклама -