Приятели, Китай, цензура

Китай ядоса феновете на „Приятели“ – цензурира специалния нов епизод

Феновете в Китай на популярният комедиен сериал „Приятели“ са гневни, след като от дългоочаквания нов епизод бяха отрязани участията на Лейти Гага, Джъстин Бийбър и корейската банда Би Ти Ес.

Събирането на актьорите от легендарния сериал от 90-те беше излъчено онлайн на три китайски видеоплатформи, но звездите, които в миналото са имали сблъсък с китайската комунистическа партия бяха отрязани.

Смята се, че тази намеса се дължи на обиди към Китай

Турне на Лейди Гага в Китай беше забранено, след като тя се срещна с тибетския духовен водач Далай Лама, който според Пекин е сепаратист. Джъстин Бийбър е блокиран от 2014-та година в Китай, след като публикува снимка от светилището Ясукуни в Япония, където се почита паметта на загинали японски войници, в това число и осъдени военнопрестъпници от Втората световна война.

А Кей поп бандата Би Ти Ес разгневи комунистическата партия миналата година, след като не спомена китайските бойци загинали по време на корейската война. От новия епизод на Приятели са изключени и всички сцени свързани с LGBT общността.

Според BBC не е известно дали правителството на Китай е наредило цензурата или платформите сами са решили това, за да се избегне „политически чувствително“ съдържание“. На една от платформите на практика са съкратени шест минути от специалния епизод, чиято обща дължина е час и 44 минути.

„Приятели“ се излъчваше от 1994 до 2004 г., а финалният епизод бе гледан от 52.5 милиона зрители в САЩ – най-многобройната аудитория на телевизионен епизод в първото десетилетие на века. След това всички сезони бяха качени на платформата Netflix и започнаха да печелят почитатели от друго поколение – в САЩ „Приятели“ бе най-гледаното шоу на компанията за 2018 г.

- реклама -