Тръмп Китай Тайван отношения изказвания единен Китай

Китай силно притеснен от изказвания на Тръмп за Тайван

Ще се откаже ли Вашингтон от политиката за „единен Китай“?

Властите в Пекин са „сериозно притеснени“ от изказванията на избрания американски президент Доналд Тръмп, че Вашингтон може да се откаже от политиката за единен Китай, освен ако страната не направи отстъпки по някои търговски и други въпроси.

Ако политиката за единен Китай, която определя и връзките със самоуправляващ се Тайван, бъде „подложена на компромис или бъде нарушена, стабилният и сигурен растеж на китайско-американските отношения, както и двустранното сътрудничество по основни въпроси, ще бъде немислимо“. Това заяви говорителят на външното министерство в Пекин Гън Шуан.

Пекин гледа на Тайван като на свой основен интерес, който засяга суверенитета и териториалната цялост на Китай, допълни още той. По думите му придържането към политиката за единен Китай е и „политическата основа“ за отношения с Вашингтон.

Коментарите от външното ведомство идват, след като в интервю Тръмп заяви, че не вижда защо САЩ да „бъдат обвързани с политиката за единен Китай, освен ако не направим сделка с Китай за други неща, включително търговия“.

Той също така защити решението си да приеме телефонно обаждане от президента на Тайван Цай Инг-уен.

Пекин не контролира Тайван от над 60 години, но въпреки това смята територията й за своя провинция, очакваща обединение. Макар САЩ да са сред основните съюзници и снабдители с оръжия на Тайван Вашингтон все още няма официални дипломатически отношения с Тайпе.

- реклама -