Ли Къцян Китай Източна Европа инвестиции

Китай ще предостави 1 млрд. долара за страните от Централна и Източна Европа

Китайското правителство ще отдели сумата от 1 млрд. долара за нуждите на държавите в Централна и Източна Европа.

Това заяви китайският премиер Ли Къцян по време на среща на върха във формата „16+1“ (16 европейски държави плюс Китай) в Будапеща.

По думите му средствата ще постъпят във Фонда за инвестиционно сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна Европа – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Освен това властите в Пекин съвместно с 16-те правителства обявиха и създаването на Междубанкова асоциация, на която китайската банка за развитие ще предостави 2 млрд. евро.

Ли е на посещение в унгарската столица по покана на премиера Виктор Орбан. Следващата дестинация в международното му турне, което продължава до 2 декември, е Русия, където той ще участва в лидерска среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Сочи.

В същото време по-рано днес стана ясно, че България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г.

- реклама -