Китай

Китай се готви да посрещне Годината на глигана (СНИМКИ)

Часове остават до настъпването на китайската Нова година, а в Китай текат последните приготовления за пищните тържества за Годината на земния глиган.

Лунната нова година е най-големият празник в Китай. Стотици милиони хора пътуват в този период, за да отбележат празника със семействата си. Това е най-голямата годишна миграция на хора в света.

Властите очакват, че през 40-те дни около новогодишните празници ще има общо близо 3 милиарда пътувания с кола, влак или самолет.

Вечерта преди настъпването на Китайската нова година семействата се събират на традиционни вечери и гледат специалната новогодишна телевизионна програма. Децата получават червени пликчета с пари за късмет, пише ДПА, цитирана от БТА.

Един от ключовите моменти на празненствата са шумните и продължителни фойерверки. Китайците вярват, че  така ще подплашат „старото чудовище“ – животното, под знака на което е преминала предходната година. От две години обаче фойерверките са забранени в някои от най-големите центрове, включително Пекин, Шанхай и Тянцзин.

Всеки път Китайската нова година се пада на различна дата заради лунния календар. След като 2018 г. премина под знака на земното куче, точно в 12 ч. тази нощ настъпва Годината на земния глиган.

Гадатели предсказват, че през нея ще има забавяне на икономиката, вълнения и природни бедствия. В същото време обаче годината ще е по-богата, по-добра и по-спокойна, а любовта и късметът ще ги има повече, отколкото в предишните години.

- реклама -