Китай празнува успеха над COVID-19, докато светът продължава да страда

Китайските лидери организираха триумфална церемония, за да отпразнуват победата на страната си над коронавируса във вторник, докато същевременно милиарди хора по света все още страдат от последиците от пандемията, а броят на загиналите в световен мащаб е близо 900 000.

Оптимистичното настроение в Пекин идва при нарастващи опасения за възраждането на вируса в цяла Европа – Франция затяга ограниченията, а новите заразени във Великобритания също нарастват.

Директорът на „Тур дьо Франс” Кристиан Прудом е дал положителна проба за COVID-19, което принуди френския министър-председател Жан Кастекс да се подложи на тест, съобщиха представители на властта, след като двамата са се возили в един и същи автомобил, следвайки етап от водещото спортно събитие през уикенда.

Понастоящем в световен мащаб инфекциите са над 27 милиона и над 890 000 души са починали от коронавируса.

Но в Китай вирусът е почти изчезнал чрез блокировки и ограничения за пътуване по-рано през годината, а сега управляващите рекламират нацията като водеща в „историята на успеха срещу коронавируса”.

Президентът Си Цзинпин заяви, че Китай е преминал „извънреден и исторически тест“ по време на пищната церемония по награждаването на медицински специалисти.

„Бързо постигнахме първоначален успех във войната на хората срещу коронавируса“, каза Си Цзинпин .

„Ние водим света в икономическото възстановяване и в борбата срещу COVID-19”, каза китайският лидер на церемонията.

Машината за пропаганда в Китай се опитва да се възползва от пандемията, преформулирайки го като пример за пъргавината и успешната организация на комунистическото ръководство.

Пекин също рекламира напредъка по отношение на ваксините си като знак на глобално лидерство и устойчиво развитие на страната.

Китай представи своите ваксини за първи път на панаир в Пекин тази седмица и властите се надяват да бъдат одобрени за употреба до края на годината.

Ваксините са сред малкото, които са влезли в изпитания на фаза 3, обикновено последната стъпка преди одобрението на регулаторите, тъй като страните се надпреварват да спрат болестта, която продължава да опустошава големи части от света.

„Истински потенциал“

Икономическите последици от вируса продължават да причиняват хаос на икономиките по целия свят, като правителствата отчаяно се опитват да връщат обществата към нормалното.

Индия продължи напред с възобновяване, въпреки че в понеделник надмина Бразилия като втората най-заразена нация в света с над 4,2 милиона случая.

Метро влаковете възобновиха движението си по-рано тази седмица и официални лица заявиха, че най-голямата туристическа атракция Тадж Махал ще бъде отворена на 21 септември, повече от шест месеца след затварянето й.

Южна Африка обяви, че икономиката й се е свила с повече от 50% през второто тримесечие, тъй като пандемията се отрази катастрофално на най-индустриалната държава в Африка.

Президентът Кирил Рамафоса каза, че сънародниците му трябва да използват пандемията като възможност.

„Ще използваме този момент на криза, за да изградим нова икономика и да разгърнем истинския потенциал на Южна Африка“, каза той.

А в света на политиката Европейският парламент беше принуден да пропусне редовното си преместване от Брюксел в Страсбург, след като френският град беше обявен за „червена зона“ за вируса.

Лидрите на ЕС заявиха, че е несъстоятелно всички евродепутати да се наложи да бъдат поставени под карантина при завръщането си в Брюксел след евентуална сесия във Франция.

–––––––––––––––––––––

Хелън Роксбърг, АФП

- реклама -