Инфантино, Китай

Китай приема новото Световно клубно първенство през 2021

Китай ще бъде домакин на първото по рода си Световно клубно първенство с 24 отбора. То ще се проведе през 2021 г.

„Това е историческо решение за футбола и ще помогне играта в Китай. Предстои турнир, който всеки човек, обичащ играта, очаква с нетърпение“, каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

През юни той обяви, че новият формат на надпреварата ще донесе около 50 млрд. търговски приходи. Сегашното Световно клубно първенство се състои от 7 отбора, включително победителят от Шампионска лига. Домакин на турнира през 2019 и 2020 г. е Катар като подготовка за Световното първенство през 2022 г. Турнирът през тази година започва на 11 декември. Европейският шампион Ливърпул стартира участието си седмица по-късно.

Планът за преструктурирането на Световното клубно първенство бе одобрен на Съвета на ФИФА в Маями през март, въпреки опозицията на УЕФА и Европейската клубна асоциация. Топ клубовете на Европа дори обявиха, че ще бойкотират новия турнир.

От 2021 надпреварата ще се провежда през юни-юли, а не както сега през декември. Инфантино каза още, че тя ще включва осем европейски отбора, което е 1/3 от тимовете. Световното клубно първенство ще се състои на всеки четири години. То ще замени Купата на Конфедерациите, която служеше за генерална репетиция на страните-домакини на Световни първенства.

- реклама -