Китай
Снимка: pixabay.com

Китай забрани на футболистите да се татуират

Футболистите, които играят за националния отбор на Китай, не трябва да се татуират. Това реши спортното министерство на страната. Тези, които имат татуировки, трябва да ги премахнат. Новата директива влиза в сила от утре.

Причината за решението е, че играчите „трябва да бъдат за пример“. Освен това е забранено в националните формации да бъдат викани татуирани футболисти. При сегашните разпоредби се позволяваше татуировките да бъдат прикривани. Играчите го правеха като използваха дълги ръкави.

В Китай от 2018-а година насам има правила, които следят татуировки да не се показват по екраните. В китайската култура татуировките са свързвани с престъпници. Освен това татуировките сред племенни групи са считани за знак на нецивилизованост.

Управляващата комунистическа партия също не одобрява татуировките. Те обаче стават все по-популярни сред младите китайци. Методите на партията пък стават все по-строги. Миналата година мач от женското университетско първенство на Китай беше прекратен заради това, че в него участваха студентки с боядисани коси.

- реклама -