Киселото зеле – любимо не само в България
Не само в България обичат кисело зеле. И в Германия то има дълга история и традиции. А и в други страни го ценят. Днес киселото зеле е доста модерно, а освен това е много здравословно.
По света киселото зеле е смятано за най-германското от всички германски ястия, пише Дойче веле.
А това не е особено оправдано, тъй като версии на ферментиралото зеле има по цял свят. То е особено популярно в регионите с дълги зими, тъй като съдържа витамин С и други важни хранителни вещества. Именно поради тях навремето са товарили големи
количества зеле по морските плавателни съдове – за да защитят моряците от скорбут.
Най-важна роля за процеса на ферментация играят бактериите на млечната киселина. Те разграждат въглехидратите, съдържащи се в зелето, на млечна киселина и въглероден диоксид. Предимствата от това са две:
млечната киселина намалява pH (водородния показател)
на киселото зеле и така предотвратява разпространението на нежелани бактерии – благодарение на това киселият зеленчук има дълъг срок на годност. Освен това млечната киселина придава на зелето желания вкус и го прави по-лесно смилаемо.
Защо киселото зеле е добро за храносмилането
Чрез ферментацията отделяните от зелето газове се намаляват. Фибрите и млечнокиселите бактерии пък осигуряват здравословна чревна флора и могат да стимулират имунната система – но ако зелето се консумира без да е обработено термично.
Принципно за ферментиралите продукти се смята,
че имат благоприятно въздействие върху здравето. Смята се също така, че редовната им консумация е полезна за чревната флора и имунната система, помага при затлъстяване и предотвратява различни заболявания, като например на сърдечно-съдовата система. Но основните механизми на този ефект не са окончателно изяснени –
има нужда от допълнителни изследвания.
Въпреки това съмнения в ползите от киселото зеле няма – 100 грама от него съдържат само 26 калории, а освен това 1,5 грама протеин, 0,8 грама въглехидрати, 0,3 грама мазнини, 3,5 грама баластни вещества. То съдържа и голямо количество витамин С, холиеви киселини, витамин К, калий, магнезий и калций.
Историята на киселото зеле
Млечнокиселата ферментация наред със сушенето и осоляването е един от най-старите методи за консервиране на храни – вероятно се прилага от над 10 000 години. За киселото зеле няма сведения кога и от кого точно е „открито“. Но макар и да има дълга традиция в Германия, определено не е германско откритие.
Още при строителството на Голямата китайска стена
през трети век пр.Хр. работниците са се изхранвали предимно с кисело зеле и ориз. Според преданията монголските племена и татарите са пренесли киселото зеле от Китай на запад.
Още Хипократ е описвал в трудовете си киселото зеле,
римляните също са го ценели. В Европа зелето се разпространява най-вече чрез градините на манастирите и през 12-и век вече се налага по трапезите. След като през 1804 един френски готвач успява да го консервира в буркани,
Наполеоновата армия също въвежда киселото зеле „на въоръжение“.
Същия подход възприемат и противниковите армии и така киселото зеле се превръща във важна тяхна провизия. По тази причина германците още по време на Първата световна война са наричани най-вече от американците The Krauts – зелчовците.
Италианците са малко по-любезни – те наричат германците Krauti.
Още през 1687 година италиански пътеводител отправя специално предупреждение във връзка с трудно смилаемата храна: „Германците ядат големи количества зеле, което не би понесло всекиму“. През 19 век швабският поет Лудвиг Уланд
в своята „Песен за месарската супа“ възпява зелето
като най-типичната германска храна. Особено в САЩ в един момент „немското“ и „киселото зеле“ стават направо синоними – документирана е фразата „германско като киселото зеле“, през 1869 година в едно американско списание за първи път като обидна за германците се използва думата Sauerkrauter – кисели зелки.