Кирова: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са далеч от точката на замръзване

„Мисля, че сме далеч от точката на замръзване. Разговорите 7и работата на работните групи продължават.

Има сериозна близост в политиките на двете коалиции и дори почти пълни съвпадения”.

Това каза в ефира на „Събуди се” заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова по повод опитите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се споразумеят за съставяне на редовен кабинет.

„Към момента водените разговори са конструктивни.

Трябва ясен план с разписани срокове, начини за финансиране и насоки за извършване на отделните дейности.

Важно е да се разберем как ще управляваме държавата занапред, защото случилото се през последните две години се харесва на малцина”, коментира още Кирова.

Тя бе категорична, че политиката не трябва да е упражнение, а занятие.

Кирова коментира и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ПП-ДБ са „изпуснали контролирано” списък с имена на евентуални министри, за да ги „чекират”.

„Увериха ни, че това не е вярно. Надявам се да е така, защото не сме в детската градина, за да си играем и да се тестваме. Имената, които се предлагат за проектокабинет с втория мандат, трябва да се обсъдят на лидерска среща, да се проведе сериозен дебат, да се поставят на масата конкретни задачи”, заяви Кирова.

Тя бе категорична, че единственото логично решение е и ГЕРБ-СДС да има министри в евентуалния бъдещ кабинет, тъй като е първа политическа сила според резултата от предсрочния вот на 2 април.

Според Киров трябва да бъдат създадени и механизми за взаимен контрол между представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във властта.

Заместник-председателят на парламента поясни, че от нейната партия не са поставяли ултиминатум, а са отправили призив към ПП-ДБ да представят свой проктокабинет до неделя.

- реклама -