язовира язовирите НЕК дъждове опасност преливане

Кирил Войнов: Над 800 язовира имат нужда от текущ ремонт

Няма критични точки в Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, където имаше обилни валежи от дъжд и сняг. Започва обаче топене на снеговете и се повишава нивото на скатните води, а така започват да се вдигат нивата на язовирите. Това обясни Кирил Войнов – председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) пред bTV.

По думите му всичко е под контрол, защото в язовирите се поддържа свободен обем за такива случай, за да могат да поемат допълнително количество вода.

Такава обстановка обаче не е очаквана, тя е по-характерна за месец март, когато започва обилното топене на снеговете, обясни Войнов. Той посочи, че от НИМХ непрекъснато идва информация за прогнозата.

Кирил Войнов

„В Златоград язовирът прелива, но има преливници и няма нищо страшно за населението. Метър под преливния ръб е язовир Пловдивци, там има замръзване на водното ниво, което създава допълнителна опасност, но хората и там не са застрашени”, каза още Кирил Войнов.

Над 400 язовира имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 от текущ

За нещастния инцидент във водоема на село Марково от миналата седмица Кирил Войнов обясни, че само преди година там е проведено обучение за безопасност. Според него трябва да се помисли за подготовката на населението за действие при кризисни ситуации.

- реклама -