язовира язовирите НЕК дъждове опасност преливане

Кирил Войнов: 414 язовира са в аварийно състояние, 500 са опасни

От 6840 язовира на тероиторията на страната 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение.

Това обяви пред БНТ Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол.

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от опасните язовири, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“. Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Войнов обаче увери, че „държавата си е на мястото“ и няма основания за безпокойство.

Хората могат да спят спокойно с Божията помощ, подчерта той.

Кирил Войнов

Според него проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове.

Компромис няма да правим с никого докато аз съм тук, отбеляза още Войнов.

Войнов коментира скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини. Според него на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента.

- реклама -