Кирил Вътев: Частната лаборатория за изследване на пестициди на границата няма повече да функционира

Кирил Вътев: Частната лаборатория за изследване на пестициди на границата няма повече да функционира. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните.

По думите му, контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Този контрол го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София.

Отнемаше много време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София

и за да се анализира даден продукт отнема от 30 минути до няколко часа, поясни Вътев.

„Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато сега лабораторията е до камиона, където ще спре той и

Времето за изчакване ще се сведе максимум до 6 часа

Толкова е технологичното време за лабораторен анализ. Това е голямото предимство“, подчерта земеделският министър.

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол, каза още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

Още по темата:

- реклама -