икономика, Кирил Петков, БАИ,
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков все пак ще пътува за Брюксел, но в петък

Първото посещение в чужбина на новия български премиер Кирил Петков ще бъде в Брюксел в петък, предаде EURACTIV. Той вече има потвърдени срещи с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаква се основната тема на разговорите да е българското вето върху Северна Македония, макар че българският план за възстановяване и устойчивост без съмнение също ще бъде на вниманието при срещата в Комисията.

Във вторник се разбра, че Кирил Петков си дава шест месеца, за да реши проблема с ветото, но това се видя „твърде дълъг“ срок за македонския външен министър Буяр Османи. Позицията на българския премиер за шестте месеца не е била съгласувана с президента Румен Радев, нито бе споделена по време на публичните разговори за формиране на управляващата коалиция.

В началото на седмицата стана ясно, че президентът Румен Радев ще представлява България на Европейския съвет в Брюксел. Кирил Петков обясни, че няма да може да пътува заради проблемите в страната.

„В момента със съществуващите кризи, предпочитам първата ми поява да не е в Брюксел, защото трябва да приоритизирам. Президентът Румен Радев ще представи България“, каза Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос след заседанието на Министерския съвет.

Първата неотложна задача на правителството е решаването на проблема с наводненията в Южна България.

По-рано през седмицата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Петков в туитър, като първоначално в съобщението се посочваше, че го очаква с нетърпение на заседанието на европейските лидери в четвъртък. По-късно туитът беше редактиран и от него отпадна текстът, че Урсула фон дер Лайен очаква с нетърпение Петков на лидерската среща.

Източник: 24 часа

- реклама -