Кирил Петков внесе оставката на кабинета в НС

Премиерът Кирил Петков внесе оставката на кабинета в Народното събрание, съобщи bTV. До това се стига, след като на 22 юни депутатите гласуваха вот на недоверие на правителството.

Според текстовете в основния закон се прилага процедурата по чл.99 от Конституцията. Тя е същата, с която се урежда и начинът за избор на кабинет при новосформиран кабинет. Според въпросната процедура, макар тбуквално преди дни депутатите да гласуваха

вот на недоверие на кабинета на „Продължаваме промяната“,

то президентът Румен Радев ще трябва отново да даде на кандидат за премиер, излъчен от ПП, мандата за съставяне на правителството. В серия медийни изяви самият Кирил Петков даде да се разбере, че най-вероятно кандидатът отново ще е той.

Петков ще има седмица срок, за да се опита да намери нужната подкрепа. Ако успее, трябва да върне на Радев папка с проектосъстава на кабинета си. Ако не успее, ще трябва да върне самия мандат и президентът ще възложи задачата на кандидат за премиер, излъчен от втората по големина група.

Това е ГЕРБ. Ако и от ГЕРБ не успеят да излъчат кабинет, президентът има правото да избере на коя от останалите парламентарни групи да връчи мандата. В случай, че и тогава не бъде излъчено правителство, президентът

назначава служебно правителство, разпуска НС и насрочва нови избори.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Те трябва да са в рамките на два месеца след разпускането на парламента.

Още по темата:

- реклама -