Кирил Петков: Разказах подробно за 550-те млн. лв. в доклада на АДФИ

В много общини има концентрация при европроектите на над 90% със само един изпълнител. Това заяви премиерът Кирил Петков на излизане от разпита си като свидетел в Софийската градска прокуратура. Премиерът Кирил Петков се яви на разпит в Софийска градска прокуратура точно в 10 часа днес. На него той даде повторно показание по образуваното дело за евентуално изнудване на Васил Божков. Причината е, че първите му показания са били пред некомпетентен орган – ГДНП, стана ясно от съобщение на прокуратурата. В същото време това е било първото действие, въз основа на което е образувана и досъдебното производство по случая.

Кирил Петков се яви на разпит в Софийската градска прокуратура

Разпитът му продължи близо 3 часа. След него той заяви, че като министър-председател бил притеснен от три факта. Първо – че според доклада на АДФИ е имало ощетяване на бюджета за над 50 млн. лева. Второ – твърденията на подведения под отговорност по 18 обвинения бизнесмен, укриващ се в Дубай Васил Божков, че е дал над 60 млн. лева подкупи. Трето – доклад, че в много от общините има концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. „Тези три факта ме притесняват. В много от общините европроектите са с над 90% концентрация. Дадох точния номер на доклада. Обществените поръчки са се провели така, че има над 90%  концентрация на само един изпълнител.Този доклад дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия от одитната изпълнителна агенция, под шапката на МФ“, заяви Петков. Той не назова името но изпълнителя. В същото време заяви, че „връзката, която има във всичките тези 3 случая, е лицето Владислав Горанов, който е бил министър на финансите“.

„Надявам се, че следователите ще проверят тези факти“, заяви Петков. По повод течащото в момента заседание във ВСС пък посочи отново, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев.

- реклама -