Кирил Петков: В Европа отново се води ужасяваща война

„На 9 май отбелязваме празника на Обединена Европа. Тази Европа, чиито основи в средата на миналия век поставиха истински визионери, преживели ужаса на двете световни войни, разделението и огромната човешка мъка.

Но те имаха куража да загърбят

болката и реваншизма, да погледнат смело напред в бъдещето и да поставят началото на обединението на европейския континент. Утвърждавайки единството и толерантността като свои основни ценности, Европа се превърна в еталон на свобода, солидарност, икономически възход и просперитет”, написа във Фейсбук по случай Деня на Европа българският премиер Кирил Петков.

„Днес, за съжаление, в Европа отново

се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини. Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме. Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени”, посочи Петков.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира. Отбелязва се на датата, на която френският външен министър Робер Шуман обвява историческата декларация

за обединението в Европа.

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, Шуман призовава за обединяване на френските и западногерманските мини и производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти в Европа.

„Декларацията на Шуман“

е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които той се обръща, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

На този ден се поставя

началото на обединение на държавите в Европа. „Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешния ЕС, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. лидерите на

страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено